Osmanlı Donanmasının Yakıldığı Yerler
Osmanlı donanması tarih boyunca farklı ülke veya ittifaklarca toplamda dört kez yakılmıştır. Osmanlı donanmasının yakıldığı yerleri tarih tarih, olay olay inceleyelim.
1) İnebahtı
Osmanlı donanmasının yakıldığı ilk savaş olarak tarihe geçen İnebahtı Deniz Savaşı’nda Osmanlı donanması Haçlılar tarafından Akdeniz’de yakılmıştır. Bu deniz savaşı 1571 yılında Sokullu Dönemi’nde meydana gelmiştir.
2) Çeşme
1768-1774 yılları arasında Ruslarla gerçekleşen savaşta Ruslar 1770 yılında Osmanlı donanmasını yakmıştır. Bu savaşın sonunda, sonuçları Osmanlı açısında oldukça ağır olacak Küçük Kaynarca Antlaşması imzalanmıştır. Dönemin padişahı ise III. Mustafa’dır.
3) Navarin
Mısırlı Mehmet Ali Paşa’nın Mora ve Girit’te çıkan isyanları bastırmaya yardım etmesi üzerine tepki gösteren İngiltere, Fransa ve Rusya; Yunanistan’ın bağımsızlığını istemişlerdir. İsteklerinin reddedilmesi üzerine bu üç devlet, 1827 yılında Navarin’de Osmanlı donanmasını yakmışlardır.
4) Sinop
1853 yılında başlayan Kırım Savaşı’nın önemli anlarından biri olan Sinop Baskını, Rusya tarafından Osmanlı donanmasının yakılmasıdır. Osmanlı donanmasının Kafkas cephesine ikmalini kesmek isteyen Ruslar Sinop’ta kendi gemilerine nazaran hem sayıca hem güç olarak az yakaladıkları Osmanlı donanmasının basmış, bu olay tarihe Sinop Baskını olarak geçmiştir.
Osmanlı donanmasının yakıldığı yerler nerelerdir? olarak karşımıza gelebilecek soru için özetlemek gerekirse Osmanlı donanması;
- İnebahtı – Haçlılar tarafından
- Çeşme – Ruslar tarafından
- Navarin – İngiltere, Fransa ve Rusya tarafından
- Sinop – Ruslar tarafından
yakılmıştır.
Bu tarz bilgiler kpss soruları çözerken çok işime yarıyor teşekkürler.
Teşekkürler bilgiler için
Çeşme baskınında dönemin padişahı III.Mustafa olarak gördüm ben bi kaç yerde bi yanlışlık olabilir mi?
Yorumunuz için teşekkür ederim, haklısınız, yanlış bilgiyi hemen düzelttim.